79
SILVA, R.B.O. Leveduras contaminantes na produção de etanol industrial por
processo contínuo: quantificação e identificação. 1994. 145p. Dissertação
(Mestrado em Microbiologia Aplicada) – Instituto de Biociências, Universidade Estadual
Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Rio Claro, 1994.
SILVA, G.A. Dekkera/Brettanomyces: leveduras não competitivas que deterioram
vinhos – características, problemas e identificação. Bento Gonçalves: Embrapa
Uva e Vinho, 2003. 62p.
SILVA, L.R.; ANDRADE, P.B.; VALENTÃO, P.; SEABRA, R.M.; TRUJILLO, M.E.;
Velásquez, E. Analysis of non-coloured phenolics in red wine: Effect of Dekkera
bruxellensis yeast. Food Chemistry, Barking, v.89, p.185-189, 2005.
SMITH, M.T.; YAMAZAKI, M.; POOT, G.A. Dekkera, Brettanomyces and Eeniella:
electrophoretic comparison of enzymes and DNA-DNA homology. Yeast, v.6, p.299-
310, 1990.
SOUZA-LIBERAL, A.T.; da SILVA FILHO, E.A; de MORAIS, J.O.F.; SIMÕES, D.A.; de
MORAIS Jr, M.A.Contaminant yeast detection in industrial ethanol fermentation must by
rDNA-PCR. Letters in Applied Microbiology, Oxford, v.40, p.19-23, 2005.
SOUZA-LIBERAL, A.T.; BASÍLICO, A.C.M.; do MONTE RESENDE, A.; BRASILEIRO,
B.T.V.; da SILVA FILHO, E.A.; de MORAIS, J.O.F.; SIMÕES, D.A.; de MORAIS Jr, M.A.
Identification of Dekkera bruxellensis as a major contaminant yeast in continuous fuel
ethanol fermentation. Journal of Applied Microbiology, Oxford, v.102, p.538-547,
2007.
TOSTA, C.D. Biotipagem de leveduras industriais através do sistema killer. 2004.
78p. Dissertação (Mestrado em Ciências) – Escola Superior de Agricultura “Luiz de
Queiroz”, Universidade de São Paulo, Piracicaba, 2004.
VANCETTO, G.T.; ROSA, M.M.; CECCATO-ANTONINI, S.R. Thermal shock replacing
glass beads for cell lysis in yeast genomic DNA extraction. In GENETICS AND
MOLECULAR BIOLOGY MEETING. 1. 2006, Princeton, EUA. Program and
abstracts…2006. p.213.
van der WALT, J.P. Dekkera, a new genus of Saccharomycetaceae. Antonie van
Leeuwenhoek, Ámsterdam, v.30, p.273-280, 1964.
van der WALT, J.P.; KERKEN, A.E. van The wine yeasts of the cape: part I: a
taxonomical survey of the yeasts causing turbidity in South African table wines. Antonie
van Leeuwenhoek, Ámsterdam, v.24, p.239-252, 1958.
______.The wine yeasts of the cape: part IV: ascospore formation in the genus
Brettanomyces. Antonie van Leeuwenhoek, Ámsterdam, v.26, p.292-296, 1960.
WHEALS, E.A.; BASSO, L.C.; ALVES, D.M.G.; AMORIM, H.V. Fuel etanol after 25
years. Trends in Biotechnology, Cambridge, v.17, p.482-487, 1999.