GENNADIOS A.; WELLER, C.L. Edible films and coatings from wheat and corn proteins.
Food Technology, v.44, n.10, p.63-69. 1990.
GENNADIOS, A.; WELLER, C.L.; HANNA, M.A.; FRONING, G.W. Mechanical and
barrier properties of egg albumen films. Journal of Food Science, v.61, p.585-589, 1996.
GONTARD, N. Films et enrobages comestibles: étude amélioration dês propriétés
filmogènes du glúten. 1991. 174p. Tese (Dotoract Biochime, Biologie, Cellulaire et
moleculaire/ Sciecens dês aliments), Université des Sciecens et techniques du Languedoc,
Montpellier, 1991. apud VICENTINI, N.M. Elaboração e caracterização de filmes
comestíveis a base de fécula de mandioca para uso em pós-colheita (Tese de Doutorado)
Faculdade de Ciências Agronômicas – UNESP, Botucatu – SP, 2003.
GONTARD, N., GUILBERT, S., CUQ, J.L. Edible wheat gluten films: influence of the main
processes variables on films properties using response surface methodology. Journal of Food
Science, v.57, n.1, p. 190-195, 1992.
GONTARD, N., GUILBERT, S.; CUQ, J. L. Water and glycerol as plasticizers affect
mechanical and water vapor barrier properties of an edible wheat gluten film. Journal of
Food Science, v. 58, n. 1, p. 206–211, 1993.
GONTARD, N.; GUILBERT, S. Bio-packaging: technology and properties of edible and/or
biodegradable material of agricultural origin. Boletim da Sociedade Brasileira de Ciência e
Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.30, n.1, p.3- 15, 1996.
GRIFFIN, G.J.L. US PATENT no 4.021.388, 1977.apud MALI, S., GROSSMANN, M.V.E.,
GARCÍA, M.A., MARTINO, M.M., ZARITZKY, N.E. Barrier, mechanical and optical
properties of plasticized yam starch films. Carbohydrate Polymers, v.56, p. 129-135, 2004.
GUILBERT, S.; BIQUET, B. Les films et enrobage comestibles. In: BUREAU, G.;
MULTON, J. L. L’Emballage des Denrées Alimentaires de Grande Consommation,
Technique et documentation. France, Lavoisier, Apria, p. 320, 1989.
GUILBERT, S.; GONTARD, N.; GOSSIS, L. G. M. Food Science & Technology –
Lebesmittel Wissenschaft & Technologie, v. 29, p. 10 1996.
HANDA, A.; GENNADIOS, A.; FRONING, G.W.; KURODA, N.; HANNA, M.A. Tensile,
solubility, and electrophoretic properties of egg white films as affected by surface sulfhydryl
groups. Journal of Food science, v.64, n.1, p.82-85, 1999.
HENRIQUE, C. M.; CEREDA, M. P. & SARMENTO, S. B. S. Características físicas de
filmes biodegradáveis produzidos a partir de amidos modificados de mandioca. Ciência
e.Tecnologia de Alimentos, v. 28, n. 1, p. 231-240, 2008.
HENRIQUE, C. M.; CEREDA, M. P.; & DUPUY, N. Análise de cor, transparência e
infravermelho dos filmes de fécula modificada de mandioca. Agronomia Tropical, v. 57, n.1,
p. 25-30, 2007.